10 Leuke feitjes over haar

Oh wat is ons haar toch belangrijk en als je haar maar goed zit! Ons haar kan ons soms best wat kopzorgen geven. Hier komen een paar leuke feitjes over haar.

1. De haargroei
Je haar groeit sneller in de zomer dan in de winter. Dat komt door de invloed van de zon, soms groeit het ‘s zomers wel twee keer zo snel als normaal (1 à 2 cm), dus zo’n 3 à 4 centimeter per maand. Gemiddeld groeien er tussen de 90.000 en 150.000 haren per dag op de menselijke schedelhuid, een haar groeit ongeveer 0,3 millimeter per dag. Jouw haar groeit dus tussen de 27 meter en de 45 meter per dag!

2. Het leven van haar
Een haar leeft tussen de 2 en 7 jaar en per dag verliezen we ongeveer tussen de 60 en 100 haren.

3. Hoe sterk is een haar?
Een enkele haar kan ongeveer 100 gram dragen, een hele bos haar kan dus wel tussen de 9.000 en 15.000 kilogram dragen!

4. Zeer elastisch
Ons haar is ook nog erg elastisch, wist jij bijvoorbeeld dat ons haar tot wel 30% kan uitrekken zonder er enige schade aan over te houden?!

5. Kaalheid
Kaalheid is pas zichtbaar als 50% van het haar al uitgevallen is!

6. Waaruit bestaat haar?
Een haar bestaat voor 5% uit zwavel, 6% uit waterstof, 17% uit stikstof, 21% uit zuurstof en maar liefst voor 50% uit koolstof. Ongeveer 90% van een haar is keratine. Haren bestaan trouwens uit hetzelfde materiaal als nagels!

7. Zwangerschap en haar
Tijdens een zwangerschap krijg je voller haar, vanaf de 5e maand gaat het haar minder uitvallen waardoor het dus voller wordt. Een nadeel : Na de bevalling volgt een inhaalslag, de haren vallen dan alsnog uit!

8. Blondines en Brunettes
Wist je dat Blondines over het algemeen meer haren hebben dan brunettes? Blondines hebben ongeveer 140.000 haren en brunettes 108.000.

9. Weerspiegeling van jouw gezondheid
Het haar is een weerspiegeling van de gezondheid, leef dus gezond en het haar zal het uitstralen!

10. scheren zorgt niet voor dikker haar!
Dat scheren ervoor zorgt dat het haar dikker terug groeit is een fabeltje, hoe dik het haar is hangt af van jouw genen en hormonen.

feiten-over-het-haar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WhatsApp WhatsApp ons